7 причин, чому варто повернутися до офісу

laravel-multiservice_1

У наш час віддалена робота стала невід’ємною частиною багатьох галузей і є реальною альтернативою традиційній офісній роботі. Багато стартапів також приєднуються до цього тренду, залучаючи талановитих фахівців з різних куточків світу та заощаджуючи на витратах. Однак стартапи, що знаходяться на стадії швидкого зростання, повинні уважно зважити всі плюси та мінуси віддаленої роботи, щоб уникнути проблем та забезпечити свій успішний розвиток.

Офіс для команди Futurra Group – ключове місце прийняття рішень та ефективної роботи. В цьому ми переконалися у 2022 році, коли вимушені були перейти на віддалений формат роботи на кілька місяців після повномасштабного вторгнення.

Довелося змінити багато процесів і підходів до роботи для повернення колишньої продуктивності. Як наслідок, ми зіткнулися з викликами нового формату роботи:

  • Як здійснювати оперативний обмін інформацією?
  • Як наймати співробітників без досвіду та сприяти їхньому швидкому розвитку?
  • Як підтримувати корпоративну культуру через Zoom?
  • Як часто слід проводити 1:1, щоб співробітники не втрачали свого запалу та залученості?

На ці та багато інших питань відповідей ми одразу не мали.

Тож почали вводити нові правила, створювати більше онлайн-івентів, проводити конкурси та змагання в онлайн-режимі, щоб підтримувати культуру, яку ми так довго будували.

Проте через деякий час прийшло розуміння, що ми намагаємося відтворити у віддаленій роботі той настрій/атмосферу, що можуть бути лише в одному просторі, де пліч-о-пліч працюють талановиті люди, а спроба зробити це у Zoom та чатах виявилася утопією.

Наша жага повернення до офісу невпинно зростала. На дзвінках та онлайн-івентах все частіше обговорювалося питання продуктивності і більшість колег все активніше виявляли бажання працювати офлайн. На початку травня наші співробітники почали повертатися до Києва і відвідувати офіс, хоча це і не було обов’язковим, так як у нас все ще був зафіксований віддалений формат.

Вже до середини літа більшість колег працювали офлайн, а офіс знову став точкою прийняття рішень та ефективної роботи, і ця тенденція лише зміцнювалась.

Одного дня стало важливо зафіксувати нову політику, яка б могла висвітлити спільне ставлення до віддаленої та офісної роботи, щоб правильно позиціонувати наші умови для претендентів.

Після спілкування зі співробітниками, ми виокремили 7 найвагоміших причин, чому для Futurra Group офіс є невід’ємною складовою ефективної роботи:

1. Комунікація

У амбітної компанії, що швидко зростає, зміни відбуваються дуже динамічно: впровадження нових функцій, запуски нових тестів проходять з фантастичною швидкістю.

Ми не можемо дозволити собі витрачати години (інколи навіть дні) на додаткові дзвінки чи листування, а маємо віддавати перевагу максимально ефективному використанню такого цінного ресурсу як час, адже це запорука нашого зростання.

Тож впровадження нового функціоналу або запуск масштабного тесту може вирішуватись за 5-хвилинною розмовою на кухні або за грою в теніс 🙂

2. Обмін знаннями та нетворкінг

Уявімо амбітного співробітника, якому цікаво дізнаватися про тенденції виконання цілей його тіммейтами, новини від інших команд і поради від досвідчених колег, але він працює віддалено.

Щоб отримувати весь цей потік інформації, потрібно проводити багато часу в чатах, за прочитанням імейлів, на дзвінках (іноді доводиться довго чекати цих самих дзвінків). Такий підхід дуже погано працює у компаніях, які швидко ростуть. Виникає потреба активного нетворкінгу всередині компанії.

Тепер давайте уявимо такого ж амбітного співробітника, який працює в офісі, де його оточують талановиті колеги. Ситуацій для обміну досвідом одразу стає більше: розмова на кухні, на терасі, під час зустрічі, в ліфті, в загальних зонах відпочинку тощо.

Якщо виникає термінове питання, можна просто підійти до людини та попросити включитися в проблему та допомогти (не потрібно домовлятися про дзвінок через 3 дні).

Ми в Futurra Group часто організовуємо заходи для обміну досвідом. Такі івенти зазвичай діляться на 2 частини: 1) виступ спікерів та 2) неформальне спілкування колег після заходу. Як перша, так і друга частини мають величезну цінність, а уявити продуктивну неформальну частину в онлайн-форматі вкрай непросто 🙂

3. Культурний fit

При наймі нових співробітників ми завжди звертаємо увагу на те, як людина буде вписуватися в нашу культуру. Саме “культурний fit” допомагає новим членам команди швидко адаптуватися та показувати хороші результати, адже вони на одній хвилі з командою та керуються схожими життєвими установками.

Складно на 100% оцінити “культурний fit” нових співробітників на етапах співбесід. Якщо людина починає свою роботу віддалено, її адаптація до культури проходить набагато довше і помилковий вибір претендента або компанії може не проявлятися протягом певного часу, що погано для обох сторін.

Розвивати корпоративну культуру онлайн – складно, адже колег пов’язують лише поточні завдання та листування у чатах. Хороша корпоративна культура – міцний фундамент, який допомагає пройти багато турбулентних моментів бізнесу.

4. Розвиток та адаптація молодих співробітників

У Futurra Group є успішна практика переходу людей з консалтингу та інвест-банків в IT. Перші кілька місяців роботи світчера є найважливішими, бо йому доводиться поринути у зовсім інший світ і спробувати швидко показати позитивний результат у новій сфері.

Наша команда розуміє важливість цього періоду і намагається максимальну кількість часу приділяти консультуванню, навчанню та неформальному спілкуванню зі світчерами. Складно уявити цей процес у віддаленому форматі, адже наші реальні кейси підтверджують, що саме живе спілкування в процесі адаптації відіграє фундаментальну роль для кар’єри.

5. Дисципліна

Щоб працювати віддалено максимально продуктивно, треба володіти неабиякою самодисципліною та навичками тайм-менеджменту. Мало хто насправді може похвалитися цими якостями.

Давайте проведемо паралель із заняттям у спортзалі з тренером: достатньо прийти і далі ви ефективно працюєте, оскільки за дисципліну вже відповідає інша людина, а результат отримуєте ви.

Офіс – це свого роду тренер: варто лише прийти і питання дисципліни й продуктивності закрите. Якщо ж в офісі задовольняються й інші потреби (наприклад, сніданки та обіди, як у нас в Futurra Group), створюються умови, що дають співробітнику повністю поринути у процес, а не намагатися шукати в собі мотивацію провести дзвінок, сидячи за столом на ремоуті.

6. Кар’єрне зростання

Уявімо ситуацію (завдання на логіку): є невелика команда з 10 осіб, 2 з яких працюють віддалено. У команді є 2 кандидати, які хочуть отримати лід позицію (один працює в офісі, другий – ремоутно), і вони обидва підходять на цю роль. Людина, яка прийматиме рішення щодо промоушену, працює в офісі. Питання знавцям: хто отримає підвищення та стане лідом?

Начебто відповідь може бути неоднозначною. Але з великою ймовірністю це буде співробітник, який працює в офісі.

І ось чому:

а) Кращий рівень комунікації;

б) Можливість оперативного вирішення проблем;

в) Глибше розуміння культурного фіту людини.

Якісне особисте спілкування у динамічному середовищі – важливий компонент успіху у побудові кар’єри.

7. Оточення та рольові моделі

Більшість свого життя ми працюємо, а оточення формує наші звички, погляди, цілі. Робота в офісі – один із способів створити навколо себе коло сильних та талановитих людей, які стимулюють до зростання та розвитку.

Ви – середнє арифметичне 5 людей, з якими найбільше спілкуєтеся.

Людина так влаштована, що їй важливо спостерігати за іншими і копіювати/вчитися чогось у інших індивідів. Приклади зростання дуже мотивують до руху вперед. У Futurra Group ми працюємо над тим, щоб залучати у команду талановитих співробітників, які показують круті результати та надихають своїх колег.

Висновки

Команда – ключовий актив компанії, а безпека наших колег – основний пріоритет. Кожна людина має індивідуальну толерантність до ризику і це нормально. У рамках ситуації в Україні ми в Futurra Group зафіксували гібридний графік роботи і абсолютно підтримуємо вибір співробітників, які хочуть попрацювати віддалено через нагнітання у ЗМІ або збільшення ризиків у зв’язку з воєнними діями.

Ми не стверджуємо, що офісний формат підійде усім і що це найкращий варіант роботи. Кожна успішна компанія має свій індивідуальний шлях і унікальний набір якостей, цінностей, які допомогли їй вирости. Для нас у Futurra Group робота в офісі – осмислений вибір, у якому ми вбачаємо неабияку цінність для:

  • швидкої комунікації та стрімкого прийняття рішень,
  • обміну знаннями та нетворкінгу,
  • підтримки та розвитку внутрішньої культури,
  • швидкості розвитку та адаптації нових співробітників,
  • концентрації талантів в одному просторі.

Саме ці цінності дозволяють нам залучати найкращих спеціалістів та розвивати продукти, якими користуються десятки мільйонів користувачів по всьому світу.

Якщо вам відгукуються наші цінності і ви хочете приєднатися до команди Futurra Group, ознайомтеся з нашими вакансіями або просто напишіть на нашу пошту/команді рекрутингу.