Чому «людина з фінансів» – чудовий кандидат у IT. Досвід Futurra Group

finance-1

У Futurra Group ми займаємось повним циклом розробки мобільних та web-продуктів, а також їх просуванням. Щодня наші рішення конкурують за увагу користувачів з мільйонами інших продуктів – тут і починається найцікавіша частина роботи.

Щоб отримати якісний результат, ми починаємо планування з моменту зародження ідеї. Ми продумуємо, як буде просуватися продукт, які джерела залучення використовуватимемо, а також описуємо нашу цільову аудиторію та способи монетизації. Цей пул завдань входить у обов’язки Data Analyst, Marketing Analyst, Product Analyst. І що важливо – ці фахівці прийшли не з tech-індустрії. Саме тому ми хочемо розповісти, чому людині з фінансової сфери варто спробувати свої сили в продуктовому IT.

Хто така «людина з фінансів»

Більшість Data Analyst, Marketing Analyst прийшли у Futurra Group з великих міжнародних компаній фінансової сфери. І, як показує наш досвід, їхній фінансовий бекграунд – величезна перевага для компанії.

Коли ми говоримо про «людину з фінансів», ми маємо на увазі фахівців з досвідом роботи в:

  • інвестбанках та інвестбутиках;
  • управлінському консалтингу (наприклад, у Великій трійці – McKinsey, BCG, Bain);
  • аудиторських компаніях (наприклад, у Великій четвірці – Deloitte Touche Tohmatsu, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG);
  • аудиторських компаніях (наприклад, у Великій четвірці – Deloitte Touche Tohmatsu, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG);
finance-2

Саме у Великі трійку та четвірку прагнуть потрапити найкращі випускники економічних спеціальностей усіх університетів світу. Сфера обіцяє стрімке кар’єрне зростання та великі гроші. Через високу конкуренцію підготовка до стажування починається вже з першого курсу. Незважаючи на великий попит, до цих компаній потрапляють одиниці.

Однак навіть за таких перспектив з професії йдуть. Серед основних причин – велика кількість одноманітних і не завжди цікавих завдань, що супроводжуються регулярними перепрацюваннями. Так, середній показник роботи у вищевказаних компаніях складає 65-70 годин на тиждень, а під час здачі проектів – близько 100. При цьому у звичку входить закриття тасок на вихідних, що порушує work-life balance.

Чому фінансистам сподобається в ІТ

Фахівці з фінансовим бекграундом, що прийшли в tech-індустрію, називають безліч причин, які пояснюють їх вибір. Ми в Futurra Group, з огляду на власний досвід, можемо виділити найбільш розповсюджені.

Швидке кар’єрне зростання. У IT-сфері оцінюється не лише особистий результат, а й внесок у загальний робочий процесс/продукт. При цьому попередній досвід людини, а тим більше її освіта – найчастіше не враховуються. Амбітний співробітник може пройти шлях від Junior до Senior або Team Lead за 2-3 роки. Все залежить від розміру компанії та темпів її зростання.

Відсутність бюрократії. Ніхто не стежить за тим, скільки часу працівник проводить на робочому місці, а для просування кар’єрними сходами не потрібно засиджуватися в офісі до півночі та імітувати ефективну роботу. IT-компанії розуміють, що їх основним активом є люди та намагаються створювати максимально комфортні умови для реалізації потенціалу співробітників.

Свобода та відповідальність. Багато молодих компаній дають можливість результативним співробітникам взяти на себе будь-яку кількість задач. Такий підхід стимулює зростання членів команди у нових лідерів та керівників напрямів та проектів. Можливість приймати рішення та відповідати за них – ключовий двигун корпоративної культури продуктових IT-компаній. Крім того, найкращих співробітників заохочують бонусами та пропонують ще більше можливостей для розвитку.

Можливість працювати віддалено. Технологічні компанії намагаються взяти формат віддаленої роботи за основу. Гнучкий графік дозволяє співробітникам ефективніше розподілити навантаження, без прив’язки до офісу та потреби добиратися до нього по кілька годин.

Безмежний потенціал сфери. Щодня у світі з’являються сотні tech-рішень, а ринок IT-послуг є одним із найшвидших і точно найпрогресивнішим. Тільки в Україні IT-експорт зростає на 20-25% щороку, не кажучи вже про світову тенденцію. Зокрема, це обумовлено високим попитом глобального ринку на IT-продукти та гострою світовою конкуренцією за таланти. Цікаво, що топ-5 найдорожчих компаній світу – технологічні.

Ким можуть працювати люди з фінансів. Досвід Futurra Group

Більшість Marketing Analyst, Product Analyst та Data Analyst прийшли в нашу компанію з фінансів. Щоб дати новачкові в IT базовий набір компетенцій у всіх питаннях, ми дотримуємося принципу «learning by doing». З новими членами команди наші фахівці middle та senior рівня активно працюють перші місяць-два. Будучи свого роду менторами, вони вводять співробітника у курс справи і навчають необхідним навичкам для вирішення проблем. При цьому вже з перших днів співробітники отримують бойові завдання, що значно прискорює процес навчання. Як показує наш досвід, такий підхід – найефективніший спосіб розкрити потенціал новачка.

Наш девіз – «Learning by doing»

Маркетинг-аналітика та аналітика продукту – дуже ефективна точка для входу в ІТ. Це пояснюється тим, що саме ці фахівці найкраще знають продукт та споживача. Сьогодні переважною більшістю напрямів у Futurra Group керують співробітники, які розпочинали свій шлях в аналітиці.

Зони відповідальності Marketing/Product Analyst

Ефективне придбання користувачів, робота з рекламними мережами, аналітичними інструментами – основні завдання Marketing Analyst у нашій компанії. В результаті роботи продукти Futurra Group отримують цільових користувачів за мінімальними цінами в регіоні.

Оскільки наші рішення рекламуються в усьому світі, ми використовуємо сервіси з найбільшою аудиторією, серед яких можна виділити Facebook Ads, Google Ads, Instagram, Snapchat та TikTok.

Загалом роботу над залученням користувачів можна розбити на такі етапи:

  • аналіз продукту;
  • робота із креативною командою;
  • запуск рекламних кампаній;
  • аналіз та оптимізація рекламних кампаній;
  • аналіз поведінки користувачів.

Серед інших завдань Marketing/Product Analyst: комунікація з представниками рекламних мереж, а також із командою продукту з метою його покращення, тестування гіпотез, аналізу фідбеку аудиторії.

Зони відповідальності Data Analyst

Продуктами Futurra Group щодня користуються десятки мільйонів користувачів. Щоб забезпечувати їхнє постійне зростання, нашій команді необхідно в короткий термін приймати ефективні та комплексні рішення. Для цього Data Analyst створюють візуалізації даних та дашборди за допомогою BI-системи на основі величезної кількості інформації.

Використовуючи низку аналітичних інструментів, такі фахівці допомагають нашій команді відповісти на низку важливих питань:

  • Чи корисний наш продукт?
  • Чи корисний наш продукт?
  • Яка рекламна мережа чи рекламна кампанія найефективніша?
  • Коли окупляться наші інвестиції у залучення користувачів?
  • Чи достатньо ефективно ми витрачаємо гроші у рекламних мережах.

Зокрема, ці фахівці вивчають взаємодію користувачів із продуктами Futurra Group. Вони працюють з базою кластеризованих на наших серверах відгуків та здатні швидко реагувати на будь-які зміни.

Висновки

Зміна сфери діяльності – дуже хвилюючий процес для будь-якої людини. І якщо ви все ж таки зважилися на цей крок, продуктове IT – безперечно перспективний варіант. Якщо ж виникають сумніви, акцентуйте свою увагу на позитивних сторонах:

  • IT – це ринок, що зростає найбільш стрімко;
  • мільйони можливостей для швидкого професійного та кар’єрного зростання;
  • відчутний вплив ваших дій на результати компанії;
  • можливість швидко вчитися новому.

Насамкінець хочеться торкнутися, на нашу думку, важливого питання – питання фінансової винагороди. Найчастіше, до ухвалення рішення про перехід, багато хто досягає значних успіхів у фінансовій сфері і відповідно – гарної зарплати. Але не забувайте, зміни – це шляхетний ризик, який може стати стартом великого майбутнього. Ми, у свою чергу, робимо все, щоб зменшити стрес претендентів та пропонуємо їм гідну компенсацію з метою зробити перехід безболісним.

Якщо ви вже зараз готові зробити крок уперед і спробувати себе у продуктовому IT, у нас завжди відкриті вакансії Marketing Analyst та Product Analyst для людей із фінансів. Вакансії доступні за посиланням нижче: http://bit.ly/3srIIh2

А щоб більше поринути у світ IT та надихнутися крутими історіями, наша команда підібрала кілька книг:

  • «The Everything Store: Джефф Безос та ера Amazon» Бреда Стоуна;
  • «Доставляючи щастя (Історія Zappos)» Тоні Шея;
  • «Революція. Як побудувати найбільший онлайн-банк у світі» Олега Тінькова;
  • «Легко не буде. Як побудувати бізнес, коли питань більше, ніж відповідей» Бена Хоровіца