Сорсер: Нова професія в IT, яка набирає популярності

sourcer-1

Сьогодні вся індустрія розуміє, що основним активом IT-компаній є люди, а ключове завдання IT-бізнесу – створення найкращих умов праці.

Якщо зануритися глибше і дослідити усі переваги роботи компаній в IT, стане зрозуміло, що гарні офіси з терасами, спортзалами, безкоштовними сніданками та обідами – це лише верхівка айсберга.

Відсутність бюрократії, гнучкі графіки роботи та загальне відчуття свободи створюють магічну атмосферу, яка є фундаментом для сміливих рішень та інновацій.

Головне поле бою IT-компаній

Провідні IT-компанії по всьому світу вже давно дійшли висновку, що їхнє головне поле бою – це не ТОП чарти в Google Play або App Store, а саме ринок праці.

Найм найталановитіших людей – це ключова точка довгострокового зростання та розвитку будь-якої компанії та її продуктів.

Цікавий факт, нижче показано діаграму результатів опитування 100 CEO успішних компаній у США “Фактори успіху бізнесів”

sorcer-2

Проаналізувавши ці дані, можна впевнено сказати, що пошук сильних людей є найважливішим чинником успіху бізнесу. Дев’ять із десяти інвесторів на ранніх стадіях фокусують свою увагу на команді, а вже потім – на технології чи продукті.

quotes У бізнесі найважливіші рішення пов’язані не з тим, що робити, а з тими, хто це робить.

З книги “Хто? Вирішіть вашу проблему номер один”

Рекрутинг нового покоління

У зв’язку із конкуренцією, що невпинно зростає, на ринку праці простежується тенденція до зниження довіри до рекрутингових агенцій з боку IT-бізнесів. Компанії інвестують все більше часу та ресурсів у розвиток власних внутрішніх команд рекрутингу та технологій залучення претендентів.

Щоб поліпшити результативність роботи таких відділів, компанії експериментують та тестують різні гіпотези і підходи, що створило масу нового, як здавалося у досить зрозумілому процесі. Одним із фундаментальних відкриттів у рекрутингу останніх років стала автоматизація та робота з великими даними.

Хочу детально зупинитися на одній із головних змін у процесі найму, а саме розповісти про те, як можна декомпозувати класичну роботу рекрутера та отримати на виході високоефективний процес та дві спеціалізації:

  • Рекрутер (пряма робота з кандидатами)
  • Сорсер (пошук кандидатів, автоматизація, аналіз даних)

Класичний процес найму виглядає так:

  1. Пошук кандидатів;
  2. Спілкування з кандидатом;
  3. Співбесіда/тестове завдання (зазвичай кілька ітерацій);
  4. Ухвалення рішення обома сторонами.

Як правило, рекрутер бере участь у всіх етапах і такий підхід має мінуси, оскільки фахівцю потрібно бути підкованим у багатьох сферах.

Постає очевидне рішення, яке може збільшити ефективність всього процесу – його поділ на дві частини.

Усі завдання можна умовно розмежувати на гуманітарні та технічно-аналітичні. Власне, другою категорією завдань і займається сорсер, згаданий вище.

Хто такий сорсер?

Саме час розібратися у цій професії детальніше, щоб зрозуміти, які цілі та виклики стоять перед фахівцем.

Сорсер (від англ. source) – це спеціаліст, який автоматизує процеси пошуку кандидатів із різних джерел, аналізує великі дані та опрацьовує нові канали залучення талановитих претендентів.

Аналітичний склад розуму – основна вимога до сорсера, оскільки ключовим завданням фахівця є відстеження ефективності на всіх етапах пошуку та опрацювання каналів залучення кандидатів.

Приклади відстеження ефективності

Який відсоток потенційних кандидатів:

  • відповіли на повідомлення у цьому джерелі;
  • відповіли на це повідомлення (А/Б-тестування);
  • погодилися зробити тестове завдання;
  • прийняли наш оффер із цього джерела;
  • пройшли випробний період з кожного джерела і т.д.

На підставі цих даних приймаються рішення про те, як ефективніше та швидше залучати найталановитіших спеціалістів.

Фахівець із сорсингу займається пошуком кандидатів на таких майданчиках, як GitHub, Gitter, Behance, Linkedin, використовуючи для цього X-ray пошук та Boolean-запити. Сорсери також шукають кандидатів на різних форумах та івентах, з легкістю отримуючи контакти будь-якого спеціаліста, використовуючи корисні розширення та інструменти.

Професія сорсера не така легка, як може здатися на перший погляд. Фахівці зазначають, що перекваліфікуватися з рекрутера у сорсери за кілька місяців практично неможливо. Адже сорсинг — це не лише технології пошуку, а й розвинене аналітичне мислення.

Якими якостями необхідно володіти сорсеру?

  1. Постійне бажання отримувати нові знання та навички у зв’язку зі швидким розвитком технологій.
  2. Високий рівень самоорганізації до виконання великого обсягу щоденної роботи.
  3. Азартність, що стимулює досягати все більш високих результатів у роботі.
  4. Аналітичний склад розуму.

Рекрутер та сорсер: у чому різниця

Основна різниця полягає в тому, що сорсери працюють з інформацією, а рекрутери – з кандидатами. У практиці західних компаній перший контакт з кандидатом може бути завданням сорсера, проте комунікацією з претендентами все ж більшою мірою повинен займатися саме рекрутер.

У багатьох компаніях ці професії об’єднані. Чому їх все ж краще розділити?

Уявіть, що у великій корпорації працює лише один рекрутер. Якщо весь свій час він перемикатиметься з пошуку технічних фахівців на співбесіди, перегляд резюме та комунікацію з кандидатами, то не зробить жодного з цих завдань повноцінно.

Очевидно, щоб шукати технічних фахівців, рекрутеру потрібен певний набір навичок і час. Саме тому набагато ефективніше працювати у двох напрямках: сорсер займається професійним пошуком найкращих фахівців, а рекрутер реалізує подальший процес найму: проводить співбесіди, складає та підписує оффер.

Висновки

IT-ринок в Україні стрімко розвивається і всі компанії нашого сектору активно інвестують свій час та ресурси у пошук талантів. За останній рік попит на ІТ-фахівців зріс практично вдвічі і продовжує стрімко збільшуватися.

Зараз унікальний час і можливість для тих, хто хоче спробувати себе в ролі сорсера, бо це нова професія та ще багато кандидатів на ринку праці про неї мало що знають, але попит на таких спеціалістів вже дуже високий і зростає з кожним днем.

У рамках посилення команди пошуку талантів Futurra Group відкриває дві вакансії: Talent Sourcer, Junior Talent Sourcer.

Якщо у тебе аналітичний склад розуму і є бажання спробувати щось нове для себе в ІТ-сфері, надсилай нам своє резюме за посиланням .