Блискуче майбутнє, а не величне минуле. Як ми створюємо команду переможців

best-team-1

Ми у Futurra Group завжди розглядаємо кандидатів крізь призму цінностей та здібностей до роботи в команді. Це дозволяє нам наймати сильних людей без профільного досвіду та швидко адаптувати їх до наших задач.

У цій статті хочу розповісти, на що ми звертаємо увагу при наймі в Futurra Group і поділитися думками про те, які якості допоможуть кандидатам побудувати кар’єру в нашій чи будь-якій іншій компанії, що швидко зростає. Матеріал буде корисний тим, хто займається наймом та управлінням, а також усім, хто хоче дізнатися більше про Futurra Group.

Якось на зустрічі керівників компанії ми обговорювали портрет нашого ідеального кандидата. Це була гостра дискусія, у всіх були схожі думки, але ми не могли дійти спільного знаменника. Один із учасників обговорення запропонував не вигадувати ідеального кандидата, а визначити кількох наших співробітників, які могли б стати еталоном для цього портрета.

Коли ми почали детально описувати кожного з них, то помітили цікаву закономірність: більшість співробітників у нашому списку приходили до нас із невеликим профільним досвідом або зовсім без нього.

Проаналізувавши їх якості, ми вивели три риси, які були спільними для всіх. А саме:

  • велике бажання розвиватися та пізнавати/пробувати щось нове;
  • залученість;
  • особиста відповідальність.

На перший погляд, ці три поняття досить абстрактні, і трактувати їх можна по-різному. Тому опишу детальніше, що вкладають у ці слова в нашій компанії, і, отже, чого ми чекаємо від кандидатів.

best-team-2

Бажання розвиватися

Вираз «хочу рости та розвиватися» на співбесіді так довго був правилом гарного тону, що став моветоном. Здебільшого навряд чи його можна вважати справжньою мотивацією претендента. Це характерно не лише для кандидатів, а й для працівників. Впевнений, у багатьох керівників були ситуації, коли на черговому рев’ю чи особистій зустрічі співробітник каже: «Я хочу зростання та розвитку». Але в результаті всі спроби дати йому нову зону відповідальності або складніше завдання закінчуються невдачами. Він не очікував, що потрібно буде більше працювати та приймати нові виклики. На мою думку, розвиток завжди починається з дискомфорту та складнощів, а справжнє бажання розвиватися складається з двох компонентів: готовності докладати зусиль та вміння не здаватися.

Простий приклад: 20 людей вирішили почати бігати двічі на тиждень протягом трьох місяців. В результаті десять людей перестали бігати на другий тиждень, ще семеро теж поступово зійшли з дистанції, і лише троє залишилися «в строю». Спочатку всім хочеться отримати результат і всі стараються, але до фінішу добігають лише наполегливі — ті, які не припиняють докладати зусиль, доки не отримають бажаний результат, і ті, які не здаються, якщо стає складно.

best-team-3

Залученість

Уявімо, що два співробітники отримують схожі завдання та мають обмежену кількість часу на їх виконання. Перший ще на етапі постановки задачі ставить багато запитань, пропонує різні варіанти рішень, другий каже, що все зрозуміло і починає роботу.

Після закінчення відведеного для виконання терміну обидва співробітники показують хороші результати і приступають до наступних завдань. Минає ще час і перший співробітник повідомляє, що він знайшов ефективне рішення для минулої задачі, вже його реалізував і готовий продемонструвати результат. Наступні завдання виконуються двома співробітниками вчасно.

І ось де собака заритий: протягом короткого проміжку часу складно оцінити ефективність роботи цих двох співробітників, здавалося б, обидва на одному рівні. Проте коли минає досить великий термін (2-3 місяці), картина змінюється, і можна побачити різницю. Перший співробітник цікавиться результатами від виконаної роботи, намагається покращити те, що він вже зробив, а другий ретроспективно дивиться на свої результати лише у тому випадку, якщо йому вкажуть на проблему. Коли другий пливе за течією, перший демонструє всі головні якості залученої людини:

  • бажання покращити результат своєї роботи;
  • інтерес до впливу своїх завдань на загальний результат;
  • залучення до суміжних проблем, які безпосередньо не стосуються його зони відповідальності;
  • ініціативність;
  • прагнення ефективності;
  • відстоювання та аргументування своєї позиції/ідей.

Саме співробітники з високим рівнем залученості першими йдуть гасити «пожежі», коли проєкт стикається із кризою чи проблемами. Саме вони швидко зростають у рамках компанії. А також ці люди – головні драйвери зростання бізнесу/проєкту.

Особиста відповідальність

Третя і найважливіша риса, яку мають сильні співробітники в Futurra Group — особиста відповідальність. Певною мірою це перетинається із залученістю, але особиста відповідальність — це більше про дисципліну та поведінку у критичні моменти. Найбільша цінність таких людей у тому, що вони вважають себе відповідальними і за розвиток їхнього напрямку, і за внесок, який вони роблять у спільну справу. Це співробітники, які готові виконати будь-яке завдання і вирішити будь-яку проблему і неважливо, чи це завдання в рамках їхньої компетенції або зовсім з іншого напрямку. Вони беруть на свій рахунок і перемоги, і поразки компанії, адже легко привласнити собі перемогу, тоді як взяти відповідальність за провал і «вирулити» із кризи здатний не кожен.

Люди з розвиненим почуттям особистої відповідальності у довгостроковій перспективі виграють у людей талановитих, але безвідповідальних. Живий розум, ерудиція та здібності – це чудово, але коли такий співробітник затягує дедлайни, не цікавиться загальними результатами та виконує завдання у стилі «і так піде» – вони не працюють. Це може стати пасткою і для компанії, і для співробітника. У такому разі у вас два варіанти: перший — прямо обговорити з людиною формат роботи, коли її розум використовується лише як інструмент, але просування кар’єрними сходами йому чекати не варто, другий — розлучатися.

best-team-4

Висновки

Упорядкування портрета ідеального кандидата допомогло нам сформувати важливий орієнтир для найму. Soft skills кандидата, його звичайні людські якості для нас важливіші, ніж професійні. Якщо людина старанна, залучена, відповідальна і має певний рівень ерудованості — вона зможе без проблем навчитися новому і стати крутим фахівцем. Якщо у кандидата/співробітника розвинені професійні вміння, але ми не підходимо одне одному за цінностями або його soft skills недостатньо розвинені — працювати разом буде важко. Найбільш ймовірно, така людина не стане командним гравцем, а ситуація може стати згубною як для неї, так і для компанії загалом.

Співробітник з бажанням розвиватися, залученістю та відчуттям особистої відповідальності за результат зможе побудувати успішну кар’єру практично в будь-якій компанії. Більше того, поява таких людей у команді суттєво впливає на загальну продуктивність, вони мають властивість надихати своєю залученістю інших.

Уявіть, що усі ваші знайомі почали бігати. І щоразу, коли ви зустрічаєтеся з ними, вони постійно обговорюють біг. Думаю, рано чи пізно ви теж спробуєте бігати, інакше просто не буде про що з ними говорити. Те ж стосується і бізнесу. Співробітники із високим рівнем залученості — амбасадори вашої культури, цінностей та цілей, стовпи зростання та розвитку компанії.

best-team-5

“Хто? Вирішіть вашу проблему номер один» – так назвав свій посібник з найму Джефф Смарт, консультант компаній зі списку Fortune 500. Знайдіть правильну відповідь на це питання, і команда переможців – ваша. Ми в Futurra Group завжди шукаємо та наймаємо найкращих. Для тих, хто надихнувся цінностями нашої команди, залишу нижче посилання на наші вакансії.

До речі, у минулій cтатті я писав про те, чому «людина з фінансів» – чудовий кандидат для IT.